Musíme zajistit dostatek lékařů pro děti a dorost, než bude pozdě

Možná vůbec nejakutnějším problémem českého zdravotnictví je nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost a také nedostatek stomatologů. V případě pediatrů je bohužel hrubě narušena věková struktura. Jejich absolutní počet sice nevypadá katastrofálně, ale když se podíváte, kolik z nich je ve věku 65+, pak je zřejmé, že v horizontu 5-10 let skončí řádově stovky lékařů a nemá kdo je nahradit.

Mezi pediatry totiž vypadla střední generace, která pracuje spíš jinde. Zavedlo se, že se obor rozdělil na nemocniční a terénní pediatrii. Terénní pediatr se jako samostatná odbornost zrušil a tím, že tam byla nejistota ohledně specializačního vzdělávání, tak mladí absolventi se do této odbornosti nehlásili. A dnes tím trpí kraje jako například Karlovarský a teď i Vysočina. Třeba v Jihlavě skončily v letošním roce dvě paní doktorky a po nich zůstalo asi 2000 dětí bez pediatra. Jejich karty odvezli na krajský úřad a rodiče teď hledají náhradu.

Následkem ruské invaze navíc přišly děti z Ukrajiny a tím se tento problém ještě obnažil. Najednou se zjistilo, že jsou opravdu oblasti, kde je potíž najít pediatra pro české dítě, natož pro ukrajinské. Takže těžko můžeme chtít po kolegyních, které neregistrují ani české děti, aby přijímaly děti z Ukrajiny.

Navíc někdy už jsou to doktorky v důchodovém věku. Teď začaly eRecepty, ony jsou nuceny pracovat v online prostoru, který pro ně není úplně přívětivý, když do něj pronikly v pozdějším věku. A předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost MUDr. Ilona Hülleová uvedla, že tohle už je pro ně poslední kapka. Prý říkají, že jestli musejí registrovat další děti cizinců, tak raději skončí.

Přestože se tak jedná o problém, který možná většina spoluobčanů aktuálně nepociťuje, výhledově může být velkou komplikací i v jejich životě. Proto je potřeba řešit nastalou situaci už nyní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *