Práce poslance je časově náročná

Ač si mnoho lidí nejspíš myslí opak, poslanecká práce je také o čase a hodinách, které člověk musí ve sněmovně strávit. Ať už v rámci mimořádných schůzi, obstrukcí či jiných povinností. Novináři s oblibou sledují účast na jednáních, protože to je snadno dostupný ukazatel, který dává jednoznačné číslo. Jsem ráda, že mám více než 90% účast, ale zároveň si sama uvědomuji, že to číslo je zavádějící. Jsou schůze, které trvají 15 hodin a jsou během nich jen dvě hlasování, a také jsou schůze, které trvají pět hodin a obsahují 60 hlasování. Celá řada jednání se také odehrává mimo oficiální schůze.

Poslaneckou práci v tomhle čase vnímám jako svoji hlavní práci. I když jsem pořád radní města a nadále zůstávám v kontaktu s lékařskou praxí, práce poslance je pro mě prioritou. Pokud volím mezi přítomností na různých místech, Praha vždycky dostává zelenou. I když po tom často toužím, být současně na dvou místech se mi (zatím) nepodařilo.

Trochu nerozumím postojům některých kolegyň poslankyň, které jsou překvapené, že po zvolení se po nich požaduje, aby byly v Praze fyzicky přítomny. Rozumím, že volají po slaďování profesního a soukromého života, ale pokud jdu do určitého prostředí, kde fungují nějaká pravidla, tak se nemohu zlobit, že se kvůli mně nezmění.

Časová náročnost poslanecké práce je zkrátka velká. Většinu týdnů od úterý do pátku jsem fyzicky přítomna v Praze. Cesta ze Žďáru nad Sázavou do hlavního města mi trvá dvě hodiny a u některých kolegů je to i dvojnásobek. Denní dojíždění tudíž není možné. Harmonogram poslanecké sněmovny je aktuálně šestitýdenní, to znamená pět týdnů na jednáních v Praze a šestý týden je takzvaně poslanecký týden. Během něj je poslanec přítomen v regionu, kde byl zvolen. V tomto období se věnuji schůzkám nebo účastem na akcích, které se odehrávají na Vysočině. Nejedná se tedy o týden volna.

Jako radní města zůstávám v kontaktu s běžným životem u nás doma na Vysočině. Komunální politika je pro mě mnohem osobnější a pružnější nežli ta celostátní. Místem, se potkávají, je kraj. I proto jsem se rozhodla kandidovat do krajských voleb 2024.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *