Jak strana ovlivňuje mé hlasování?

Hlasování v Poslanecké sněmovně často bývají koaličně předdomluvená. Je to realita, kterou nemá smysl skrývat. Kromě politicky vázaných jsou však i volná hlasování. Týká se to například hodnotových témat. Za to jsem moc ráda. Na druhou stranu mě překvapují někteří koaliční partneři, kteří své poslance i v těchto hlasováních zavazují k tomu, jak budou hlasovat.

Ne vždy se plně ztotožňuji s pohledem strany a nemám problém podpořit pozměňující návrhy, které mi dávají smysl a jdou z řad opozice. Týká se to například hlasování z oblasti zdravotnictví nebo venkova potažmo zemědělství. Ovšem každé takovéto hlasování pečlivě zvažuji.

Když na konci roku 2023 novináři vyhodnocovali „rebely“ stran, tak jsem v KDU-ČSL „vyhrála“. Byla jsem ta, kdo nejčastěji hlasovala ne úplně stranicky. Přesto to byl pouhý zlomek všech hlasování.

Podpořila jsem opozici například v hlasování o snížení sazby DPH na kojeneckou vodu. Zkrátka jsem nedokázala hlasovat proti. Na celostátní úrovni to byly marginální finanční částky, ale za sebe jsem to viděla jako symbol. Je to vyjádření podpory nejmenším dětem, budoucnosti národa. A také jsem pediatr.

Dost často se mě lidé ptají, jakým způsobem zpracovávám to, když je politicky závazné hlasování, s nímž zásadně nesouhlasím. Proti svému svědomí zkrátka nejdu. Sice neodcházím ze sálu, ale párkrát už jsem vytáhla kartu a hlasování se tak neúčastnila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *