Změna jednacího řádu

Jednací řád sněmovny by se měl změnit. Škoda času, který je věnován obstrukcím. Demokracie samozřejmě má nechat zaznít i jiný názor, dát prostor opozici, ale chybí mi rozumné časové mantinely, které by platily pro všechny, tedy i pro poslance koalice i opozice.

Existuje pracovní skupina, která se věnuje změně jednacího řádu, ale bohužel výsledky jejich práce se nepromítají do provozu poslanecké sněmovny. Vždycky jsou tendence zvýhodňovat koalici proti opozici. Ti, kdo jsou zrovna v koalici, se obávají, že v následném období by pravidla dopadla na ně. Touha po objektivně dobrém jednacím řádu zůstane opět nenaplněna.

Nelíbí se mi nepředvídatelnost jednání i ve vztahu k zaměstnancům poslanecké sněmovny. Zatímco my jsme zvolení zákonodárci, zaměstnanci tam tráví jednání do pozdních hodin s námi. Vůči nim je to také špatně.

Sáhodlouhá jednání se navíc prodražují. Jak uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová, jeden jednací den dolní komory parlamentu vyjde zhruba na 3,9 milionu korun. A to je vysoká částka. Domnívám se, že by se nad ní měli zamyslet především ti, kterým nezáleží na tom, co říkají, ale jak dlouho to říkají. Myslím, že potlesk voličů jim nepatří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *