Na co se zaměřuji ve sněmovně?

Jako lékařka se přirozeně zajímám o situaci ve zdravotnictví a tomu se přizpůsobuje i má agenda v poslanecké sněmovně. Zároveň zde zastupuji KDU-ČSL, která je především založena na hodnotách. V tuto chvíli je nejstarší politickou stranou ve sněmovně a jsem přesvědčena o tom, že křesťanské hodnoty, které má v názvu, musí hájit i v dolní komoře parlamentu.

Považuji za výhodu, že v rámci zdravotnictví jsem člověk z praxe a vidím tak dopady ministerských rozhodnutí. Jako politička působící zároveň na komunální úrovni znám také provoz samosprávy. Týká se to například problematiky lékáren a novelizace zákona o léčivech, v jehož rámci dochází ke sporům malých lékáren a velkých lékárenských řetězců. Distribuční kanál nefunguje tak, jak by měl, a malé lékárny jsou znevýhodňovány při dodávkách léků.

Situace je složitá, vstupuje do ní ministerstvo zdravotnictví i česká lékárenská komora… Důležitý je dopad do malých měst či vesnic… Snažím se vnímat dopad na běžné obyvatele. Na uzavřeném jednání K10 jsem trvala na vyhodnocení změn po půlroce fungování. Státní ústav pro kontrolu léčiv jako dozorčí orgán může při poručení pravidel udělovat citelné pokuty distributorům. Vyhodnocení bude tématem podzimu tohoto roku.

Problematiku lékáren jsem řešila už jako místostarostka okresního města Žďár nad Sázavou, kde nám jako samosprávě hodně záleželo na tom, aby zůstaly zachovány i malé lékárny s individuálním přístupem k pacientům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *